Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen online

Blog

Heeft mijn kat vlooien?

vlooien kat

Katten zijn van nature schone dieren. Je eigenwijze viervoeters houden vaak niet van viezigheid en water is ook niet aan ze besteed. Nee, ze likken zichzelf liever schoon. Gelukkig is de tong van een kat nog ruwer dan schuurpapier. Maar is hij/zij zichzelf de laatste tijd wel heel veel aan het likken. Dit kan een teken zijn van een vlooien kat! Wat nu?

Er lopen meer dan 2200 soorten vlooien rond op de aarde. In Nederland is de katten vlooi de meest voorkomende soort. Toch nestelt dit beestje zich niet alleen bij katten. Ook cavia’s, honden en konijnen kunnen prooi vallen aan deze beestjes. Genoeg reden om geen vlooien katten in je huis te willen hebben.

Hoe herken je een vlooien kat?

Vlooien die zich nestelen bij een gastheer veroorzaken vaak jeuk. Populaire plekken zijn de staart, buik en liezen. Zit je kat hier de hele dag te likken en krabben? Dit kan betekenen dat hij vlooien heeft.

De volgende stap is je kat uitkammen met een vlooienkam. Zo kun je definitief vaststellen of er sprake is van een vlooien kat. Om te controleren of dit het geval is, moet je na kammen de kam schoonmaken met een vochtig doekje. Als je daarna roestbruine vlekjes op het vochtige doekje terug vindt, dan heb je een vlooien kat. De zichtbare bruine vlekjes zijn de uitwerpselen van vlooien die oplossen in water.

Naast het krabben en likken kan je kat ook een allergische reactie krijgen. Vlooien kunnen namelijk ook bijten en niet elke kat kan hiertegen. Als dit het geval is zal de huis zwaar geïrriteerd raken. Daarnaast kan er haaruitval plaatsvinden door overmatig krabben.

Ik heb een vlooien kat, wat nu?

Hoe erg je eigenwijze viervoeter ook zijn best doet, zelf kan je kat de vlooien niet wegkrijgen. Laten zitten is ook geen optie. Dan heb je binnenkort overal vlooien in huis. Wat dan te doen?

Bestrijdingsmiddelen gebruiken is een goede optie. Een goed bestrijdingsmiddel richt geen schade aan bij een vlooien kat, alleen bij de vlooien. Daarnaast is het makkelijk toe te dienen. Deze bestrijdingsmiddelen kan je vinden bij de dierenarts, maar ook online.

Geschikte bestrijdingsmiddelen zijn onder andere:
1. Pipetjes die in de nek worden toegediend. Deze zijn het makkelijkst in gebruik.
2. Injectie. Een goed middel dat voorplanting van vlooien tegengaan. Minder ideaal als je al een
vlooien kat hebt.
3. Omgevingsspray.
Andere middelen zoals pillen, shampoos en poedertjes zijn vaak minder effectief en geeft een kans op terugkeer van de vlooien.

Naast het bestrijden van de vlooien is het ook belangrijk dat de omgeving goed wordt schoongemaakt. Een vlooien kat laat vaak eitjes achter in zijn loopomgeving en deze eitjes zullen zich uiteindelijk ook weer ontpoppen tot vlooien, waarna het hele circus weer opnieuw begint. Veel stofzuigen dus!

Een vlooienkat die al langdurig met vlooien rondloopt kan daarnaast ook lintwormen krijgen. Vlooien kunnen ook eitjes van lintwormen meedragen bij hun invasie op je huisdier. Kijk dus ook naar een behandeling voor lintwormen! Tijd om je bestrijdingsmiddelen te verzamelen en succes met de strijd!

Geef een reactie